Gratis mantelzorgondersteuning voor leden
Voor veel mensen is het fijn als er iemand meedenkt over hulp en oplossingen bij mantelzorgen. Voor jezelf of een ander.
Tijdens een Thuisgelukgesprek komt een Kruiswerk expert bij je thuis die je laat zien welke opties er zijn.
Lees hier het interview met Inger, expert bij Kruiswerk.
Je bent expert bij Kruiswerk. Voor degenen die dit niet weten, wat is Kruiswerk precies?
Inger: “Kruiswerk is de ledenvereniging van de Achterhoek en de Liemers. Als vereniging zorgen we ervoor dat mensen eenvoudig in staat zijn om onder eigen regie thuis te wonen. We bieden als wegwijzer iedereen inzicht en ondersteuning met praktische informatie en oplossingen om zelf een zorgeloos en veilig thuis te realiseren.”
Er zijn veel positieve voorbeelden. Wat kun jij vanuit Kruiswerk dan precies doen?
“De mensen van Kruiswerk denken mee, we weten de weg. We geven je keuzes en je kiest zelf. Ik kan ook bij je thuis langskomen voor een persoonlijk gesprek. Een Thuisgelukgesprek noemen we dat en is kosteloos voor leden,” aldus Inger.
Wat is een Thuisgelukgesprek?
“Ik kom bij je thuis en laat je zien welke mogelijkheden en oplossingen er zijn om onder eigen regie thuis te blijven wonen,” vertelt Inger: “afgestemd op jouw persoonlijke situatie of die van degene voor wie je zorgt. Je kiest zelf wat je hiermee doet. Veel mensen vinden om hulp vragen het moeilijkste wat er is. Je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken. Hulp vragen kan juist heel sterk zijn! Ook onze ledenservice staat altijd voor je klaar. Je krijgt professioneel en onafhankelijk advies.”
Wat zeg je tegen iemand die het lastig vindt om hulp te vragen?
Inger: “Geen vraag is te gek. Het lijkt soms of iedereen zijn zaakjes op orde heeft en alles goed geregeld heeft. Of dat iedereen een enorm netwerk van helpende handen om zich heen heeft. Dat is niet altijd zo. Ook anderen hebben de vragen die jij hebt. Je kunt gewoon naar Kruiswerk bellen!”
Je belt met Kruiswerk op 0314 - 357 430 (lokaal tarief), bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 13:00 uur. Mailen kan ook: info@kruiswerk.nl
Mantelzorgmakelaar Tanja Beerten loodst je door het zorg-oerwoud
Tanja Beerten is mantelzorgmakelaar. Huur je haar in, dan helpt ze je zo snel mogelijk de juiste route te vinden in de mantelzorgjungle. Ook helpt ze om de mantelzorgtaken zo lang mogelijk op een zo gezond mogelijke manier vol te houden. In Blik op Kruiswerk 5 (pag. 2) lees je een kort interview met haar. Hier lees je de uitgebreide versie.
Urenlang in de wachtrij aan de telefoon, van loket naar loket worden gestuurd en door de ene instantie naar de andere verwezen worden. De zorg voor een dierbare is emotioneel al zwaar. ‘En dan moet je je ook nog een weg banen in het oerwoud dat ons zorglandschap is.’ Voor mantelzorgers is het vaak te veel’, weet zelfstandig mantelzorgmakelaar Tanja Beerten. Met haar eigen bedrijf Umero (Latijn voor schouder) loodst ze mantelzorgers door het zorgoerwoud, en biedt ze een schouder om op te leunen.
In Nederland zijn ruim vijf miljoen mantelzorgers: mensen die zorgen voor een langdurig zieke naaste. Bijvoorbeeld een zieke of gehandicapte vriend, moeder, buurman of kind. De zorgtaken kunnen variëren van het doen van boodschappen, het overnemen of ondersteunen bij administratie tot persoonlijke verzorging. Van het aanvragen van een scootmobiel tot het helpen van je naaste met naar het toilet gaan: het valt allemaal onder mantelzorg.
‘Er is geen opleiding voor, mantelzorg overkomt je’, zegt mantelzorgmakelaar Tanja Beerten. ‘Alle verschillende regelingen kunnen je gaan duizelen. En mensen worden soms van het kastje naar de muur gestuurd. Ik ondersteun mantelzorgers daarom om zo snel mogelijk de juiste route te vinden én om de mantelzorgtaken zo lang mogelijk op een zo gezond mogelijke manier vol te houden.’
Concreet helpt Beerten bij het organiseren van passende zorg, het invullen van formulieren, het opmaken van zorgcontracten, het maken van belangrijke keuzes - bijvoorbeeld of je dierbare opgenomen moet worden of niet, en of je wel of niet een PGB aanvraagt. Ook helpt ze je te navigeren tussen de verschillende wettelijke regelingen, het voeren van keukentafelgesprek, of wanneer een mantelzorger vastloopt in de combinatie van werk, privéleven en de mantelzorgtaken.
Het is geen uitzondering om een beroep te doen op een mantelzorgmakelaar. Veel mensen die voor een dierbare zorgen hebben de hulp hard nodig. Mantelzorgmakelaars hebben een post-hbo opleiding op zak en zijn er in geschoold om mantelzorgers door het labyrint van regels, wetten en formulieren heen te loodsen.
‘In een ideale wereld was ik niet nodig.’ Zegt Beerten. ‘Maar helaas is het nou eenmaal heel ingewikkeld. Het is moeilijk om te krijgen waar je recht op hebt en om de weg te vinden tussen alle verschillende regelingen.’
Is het echt zo ingewikkeld? 'Ja,' legt Beerten uit. 'Er zijn alleen al vier verschillende wetten waaronder de zorg voor je naaste is ondergebracht: De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz), de zorgverzekeringswet en in het geval van jongeren de jeugdwet. Daarnaast kunnen de budgetten bijvoorbeeld via ‘zorg in natura’ of het Persoonsgebonden Budget (pgb) worden ingezet. En dan is het ook nog eens per gemeente anders geregeld: sommige gemeenten hebben een Wmo-loket. Andere gemeenten hebben sociale wijk- of buurtteams die je verder helpen.
Bovendien is het voor mantelzorgers niet altijd even eenvoudig om de hulp te kunnen inschakelen die hun naaste nodig heeft: thuiszorgorganisaties krijgen vaak meer vraag dan ze aankunnen en zijn er lange wachtlijsten bij hulp in de huishouding (soms moet je maanden wachten). Ook komen er steeds meer mensen in de zorgbehoevende leeftijd. Het komt erop neer dat de druk op mantelzorgers steeds groter wordt', vertelt Beerten. ‘Vroeger waren er meerdere mensen die als mantelzorger voor één zorgvrager zorgden, nu zorgt één mantelzorger soms voor meerdere naasten. Dit komt onder andere doordat mensen steeds ouder worden.’
Mantelzorgmakelaars worden niet standaard vergoed, maar soms worden ze betaald uit een aanvullende verzekering. Ook zijn er gemeenten die een mantelzorgmakelaar vergoeden, of wordt het vergoed door een werkgever. Sommige gemeenten hebben een mantelzorgconsulent (bijvoorbeeld Aalten en Oost Gelre) die voorlichting en advies geeft en voorzieningen als respijtzorg regelt. Maar niet alle gemeenten hebben dat.
Naast mantelzorgmakelaar is Tanja Beerten ook mantelzorgcoach, waarbij ze zich inzet voor de mantelzorger en een luisterend oor biedt. Want als mantelzorger kun je makkelijk overspoeld raken door de druk die er op je ligt. ‘Mantelzorgers worden vaak over het hoofd gezien. Ik zet me in om meer belangstelling te hebben voor de mantelzorger’, vertelt Beerten. Er is vaak veel meer aandacht voor de zorgvrager, de zieke naaste, dan voor de mantelzorger, legt ze uit.
‘Als ik een eerste gesprek heb met een mantelzorger, merk ik vaak dat er verdriet zit. Als je naaste ziek is, raakt dat hoe dan ook’, vertelt Beerten. ‘Mantelzorgers hebben vaak al een heel proces doorgemaakt: eerst het onderbuikgevoel dat er iets mis is met hun naaste, dan de zoektocht, de diagnose en alles wat ze al geprobeerd hebben,’ vertelt Beerten. ‘Dat ik wél vraag hoe het met de mantelzorger gaat: dan breken ze. Deze vraag wordt helaas niet vaak aan de mantelzorger gesteld.’
Wel of geen mantelzorgmakelaar?
Wil je zelf de regie houden en voorkomen dat er gedwongen keuzes gemaakt moeten worden? Of merk je dat de zorg voor een ander wat (te) veel wordt? Dan kijken wij graag met je mee of een mantelzorgmakelaar steun kan bieden. Bel daarvoor naar onze ledenservice. Zij luisteren graag naar jouw verhaal, denken mee en verwijzen je, indien nodig, door naar een mantelzorgmakelaar.
Neem contact op met 0314 – 357 430 (ma. t/m vrij. van 9:00 tot 13:00 uur) of klik hier voor een terugbelverzoek.
Vergoeding van jouw zorgverzekeraar
Als je gebruik wilt maken van de mantelzorgmakelaar, vergoeden sommige zorgverzekeraars dit uit het aanvullende pakket. Dit is per verzekeraar verschillend. Hier vind je actuele informatie over de vergoeding van de mantelzorgmakelaar van jouw zorgverzekeraar.
Als je voor een ander zorgt, kan dat soms zwaar zijn. Je voelt je verantwoordelijk en wilt graag helpen. Om te voorkomen dat de druk op jou te groot wordt, biedt Kruiswerk verschillende diensten om je te ontlasten in zorgtaken. Kun je wel wat ondersteuning gebruiken?