Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, hoor je wel eens. En zeg nou zelf, wat is er fijner dan een fris en schoon huis? Tover je plumeau, dweil en allesreiniger tevoorschijn en boenen maar!
Wat schoon met je doet
Leven in een schoon huis is fijn. Voor je eigen gemoedsrust, voor als er onverwacht bezoek komt en zodat je niet hoeft te zoeken naar je sleutels als je de deur uit wilt. Maar een schoon huis heeft ook daadwerkelijk gezondheidsvoordelen.
Fysieke gezondheid
Je huis goed schoon houden zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt door bacteriën, virussen en schimmels. Bacteriën gedijen goed bij vochtige omgevingen. In vaatdoekjes bijvoorbeeld, of de koelkast (vooral als voedsel bedorven is). Maak je regelmatig schoon, dan hebben ziekteverwekkers minder speelruimte. Ook houd je met een regelmatige poetsbeurt ongedierte zoals muizen en vliegen op afstand.
Is je huis stoffig? Daar kun je last van krijgen. Denk bijvoorbeeld aan huisstofmijtallergie. Huisstofmijt nestelt zich in tapijten, meubels, gordijnen en beddengoed. Veel mensen zijn allergisch voor de uitwerpselen van de huisstofmijt.
Gelukkiger
Een schoon huis is goed voor je fysieke gezondheid, maar ook je mentale welzijn heeft er baat bij. Een studie van Amerikaanse onderzoekers toont aan dat een chaotisch huis je cortisolniveau beïnvloedt en leidt tot stress en concentratieproblemen. Deelnemers aan het onderzoek met een slordig huis, hadden bovendien vaker last van een neerslachtige stemming. Een opgeruimd huis zorgt dus écht voor een opgeruimd hoofd.
Schoonmaaktips:
zo houd je het schoon
Hoe vaak moet wat?
Niet alles hoeft elke week, maar sommige taken mogen niet ontbreken in je wekelijkse schoonmaakritueel: stofzuigen en dweilen, het schoonmaken van de badkamer, toilet en keuken, het schoonmaken van spiegels, afstoffen van meubels en beddengoed vervangen.
Andere klussen bewaar je voor eens per maand: het afstoffen van lampenkappen, rolgordijnen en het schoonmaken van de vaatwasser en wasmachine. En weer andere taken doe je één keer per seizoen of halfjaar, zoals het schoonmaken van de koelkast, prullenbak, oven en afzuigkap, en het ontkalken van de waterkoker en het koffiezetapparaat en vegen of stofzuigen onder kasten.
Eens per jaar kun je de gordijnen wassen en vloerkleden reinigen. Ook is het goed om jaarlijks de afzuiging, ventilatie en kachel goed schoon te maken.
Vast moment in de week
Klinkt leuk en aardig, maar schoonmaken voelt voor jou misschien als het zoveelste op je to-dolijstje. Voor schoonmaken geldt: bijhouden helpt! Kies een vast moment in de week, al is het maar een uurtje. Zo stapelt het minder op. En als je toch bezig bent, maak het zo gezellig mogelijk. Muziekje op, geurkaarsje aan. Zie het als work-out, zo sla je twee vliegen in één klap! Met stofzuigen verbrand je namelijk een heleboel calorieën.
1. Eerst opruimen, dan schoonmaken
Begin met opruimen voordat je gaat schoonmaken. Berg losliggende spullen op. Heb je spullen waar je even geen plekje voor hebt? Stop ze in een mand of tas. Zo wordt het een stuk overzichtelijker en kun je overal goed bij.
2. Eerst droog, dan nat
Voor je in de weer gaat met sopjes, doekjes en dweilen kun je het best gaan afstoffen en stofzuigen. Met een plumeau ga je langs je vensterbanken, meubels en andere oppervlaktes.
3. Afstoffen met vochtige doek
Neem daarna met een nat doekje de oppervlaktes af die je eerst hebt afgestoft (tafels, vensterbanken etc.) Zo verwijder je gelijk de vlekken van eten of drinken. Glazen meubels kun je het best schoonmaken met glassex en een microvezeldoek of theedoek.
4. Stofzuigen
Stofzuigen doe je als het even kan pas nadat je deze dingen hebt afgevinkt, want bij het afstoffen kan er nog ronddwarrelend stof op de vloer komen. Om je huis stofvrij te krijgen, maak je zigzaggende bewegingen en werk je naar de deur toe. Zorg dat je ook in hoekjes, kieren en onder meubels komt en gebruik de juiste opzetstukken.
5. Dweilen
Na het stofzuigen kun je de vloer dweilen. Dit hoeft natuurlijk niet als je vloerbedekking hebt, maar wel met een tegelvloer of laminaat. Maak een sopje met allesreiniger en water. Wring je dweil goed uit. Werk ook weer naar de deur toe, zodat je niet over de gedweilde delen hoeft heen te lopen. Zijn er hardnekkige vlekken op de vloer? Die kun je het best voor je begint het dweilen met een doek of spons verwijderen.
Van schoon naar vies
Wat je ook schoonmaakt, begin bij de onderdelen die relatief het schoonst zijn. In het algemeen helpt het ook om naar boven naar beneden te werken. Beneden komt het meeste vuil terecht, daarom is het goed om boven te beginnen. Als je de wc schoonmaakt, begin je bij het lichtknopje, de deurklink, vervolgens het waterreservoir en de doorspoelknop. Dan pas de deksel, wc-bril en als laatste de wc-rand en pot.
Spic en span
Als je deze tips opvolgt, hoef je nooit te stressen als er bezoek komt, hoef je nooit te veel tegelijk te doen en is je huis gegarandeerd spic en span!
Helpende hand nodig?
Lukt het jou door omstandigheden niet meer om je eigen huis schoon te maken? Heb je weinig tijd of lukt het lichamelijk niet om de schoonmaak te doen? Dan kan een helpende hand een uitkomst zijn. Schakel via Kruiswerk een professionele hulp in van Alfasens.
Moet je een beroep doen op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)? Ook dan kan Kruiswerk helpen met ondersteuning tijdens een keukentafelgesprek. Dat is een gesprek vanuit de gemeente waarbij bekeken wordt op welke hulp je recht hebt.
Ben of ken jij een jonge schoonmaakheld?
Samen met Alfasens zorgt Kruiswerk voor betrouwbare en betaalbare particuliere huishoudelijke hulp. Om dit zonder lange wachtlijsten te kunnen doen, zoekt Alfasens 17-plussers die anderen willen helpen met een schoon en opgeruimd huis.
Ken jij een jonge schoonmaakheld in jouw omgeving die € 15,75 per uur wil verdienen?
Ga aan de slag in een geweldige, flexibele en goedbetaalde bijbaan als huishoudelijk hulp. Je zorgt voor een schoon en opgeruimd huis van je eigen klanten.
Super goed verdienen
Je ontvangt een salaris van €15,75 per uur.
Wanneer jij kunt
Je werkt op de uren die je wilt van maandag t/m zaterdag.
Waar jij wilt
Je gaat aan de slag in de omgeving die je wilt.
Solliciteer direct
Stap 1: Ga naar deze pagina op de site van Alfasens.
Stap 2: Vul het aanmeldformulier in.
Stap 3: Binnen twee werkdagen hoor je van Alfasens.