Vakantie voorbij, zet je gevoelens eens op rij Thuiskomen is het begin van een nieuw avontuur.
Oost west thuis best
Thuiskomen na een reis kan ook het begin zijn van een nieuwe fase of een nieuw hoofdstuk in het leven. En daar komen ook gevoelens bij die per mens verschillen. Welk gevoel herken jij vooral?
Opluchting Het gevoel van thuiskomen brengt vaak een gevoel van opluchting met zich mee. Na een tijdje weg te zijn geweest van je vertrouwde omgeving, voelt het fijn om weer in een bekende en comfortabele ruimte te zijn. Blijdschap Thuiskomen kan een gevoel van blijdschap en geluk teweegbrengen, vooral als je dierbaren wachten om je te verwelkomen. Het herenigen met familie, vrienden of huisdieren kan een hartverwarmende ervaring zijn. Nostalgie Terugkeren naar je thuis kan ook nostalgie oproepen, vooral als je tijdens je reis bijzondere momenten hebt beleefd of speciale plekken hebt bezocht. Het kunnen herinneringen zijn die je voor altijd koestert.
Vermoeidheid Als je een vermoeiende reis hebt gehad, kan thuiskomen je de kans bieden om eindelijk te ontspannen en tot rust te komen. Het idee van je eigen bed en vertrouwde omgeving kan een welkome gedachte zijn. Weemoed Het einde van een reis kan een gevoel van weemoed teweegbrengen, vooral als je een geweldige tijd hebt gehad op je bestemming en het gevoel hebt dat de vakantie te snel voorbij is gegaan.
Verlangen naar avontuur Voor sommigen kan thuiskomen ook een verlangen naar meer avontuur en nieuwe reizen opwekken. Het kan de drang vergroten om nieuwe bestemmingen te verkennen en meer van de wereld te zien.
Gevoel van normaliteit Na dagenlang op reis te zijn geweest, kan thuiskomen een gevoel van normaliteit en routine brengen. Het dagelijkse leven hervat zich weer, met al zijn bekende verplichtingen en activiteiten.
Boeken over thuiskomen
‘Charlatans’ door Daphne Huisden
Thuiskomen. Vijftien jaar na haar vertrek wil Norah de Klerk niets liever. In het idyllische Stokerdam runt haar familie sinds jaar en dag een succesvol hotel in de volkswijk Lefshaven. In haar geboortestad lijkt de tijd stil te staan. Je kunt er nog werkelijk onbereikbaar zijn, en de burgers leven met elkaar in harmonie.
Maar van het Stokerdam uit Norahs herinneringen is weinig over. De harmonie wordt in stand gehouden door het Bureau Corrigerende Dienstverlening, dat moreel gedrag afdwingt met het Samenlevingscontract. Lefshaven en het hotel zijn in verval en een sluimerende onrust verscheurt de stad. Norahs neef Gabriel, raadslid in de stad, drukt haar op het hart op te passen voor de charlatans van Lefshaven. Maar als haar voortvluchtige neef Lorenzo haar inleidt in de geheime cultuur van de illusionisten en zwendelaars in de wijk, ziet ze dat dat zo simpel nog niet is. Ze wordt gedwongen te kiezen tussen orde en chaos, aanpassen en ontsnappen, de maatschappij en het individu, tussen de regel en de uitzondering.
Charlatans gaat over morele dilemma’s van burgerschap en stelt de vraag wat een thuis je waard mag zijn. Een avonturenroman met bonte personages die altijd nog wel een overlevingstruc achter de hand hebben.
‘Thuis’ door Matthijs van Boxsel - Maria van Daalen - Hélène Gelens - Kees 't Hart - Atte jongstra - Lieve Joris - Jannah Loontjens - Marcel Möring - Hagar Peeters - Aleid Truijens - Henk van der Waal en Christiaan Weijts
In deze bloemlezing nemen dertien bijzondere Nederlandse en Vlaamse schrijvers het gevoel van verbondenheid en thuis te zijn eens kritisch onder de loep. In een rijke verzameling persoonlijke verhalen, gedichten, sonnetten en essays, speciaal voor deze bundel geschreven, slagen zij er samen in de vele tegenstrijdigheden van 'thuis' weer te geven. Want waar verbondenheid is, is ook uitsluiting en eenzaamheid; Waar thuisgevoel bestaat, leeft ook het gemis daaraan of het verlangen naar andere plekken, mensen en tijden. Matthijs van Boxsel, Maria van Daalen Hélène Gelens, Kees 't Hart, Atte jongstra, Lieve Joris, Jannah Loontjens, Marcel Möring, Hagar Peeters, Aleid Truijens, Henk van der Waal en Christiaan Weijts, nemen de lezer mee op een intieme zoektocht die zo oud lijkt te zijn als de mens zelf: de zoektocht naar verbondenheid. Met een voorwoord van Tommy Wieringa.
Bij oma mag je op de bank eten, bij je beste vriend speelt iedereen in de keuken en je nichtje heeft twee kamers – eentje bij haar moeder en eentje bij haar vader. Maar hoe gaat dat bij mensen die geen dak boven hun hoofd hebben? Of bij mensen die met heel veel anderen of juist helemaal alleen wonen? Het leerzame ‘Wat is thuis?’ zit vol actuele informatie over woonsituaties en leefomstandigheden in Nederland, maar benadert het begrip ‘thuis’ ook vanuit een meer filosofische invalshoek.